Monday, July 2, 2007

Sveiki visi,
Siandien ir mes lankemes Dorze kaimely, kuri delfi.lt apraso Vytautas Bukauskas. Ten yra viena kataliku misija, sios misijos, kurioje gyvename, padalinys. Tik joje niekas negyvena ir nebedirba, matyt sumazejo misionieriu srautas is Europos. Todel tevas John mielai leidzia mokslininkams ten apsistoti, kurie prisideda prie pastatu islaikymo kastu. Siuo metu ten dirba JAV mokslininkai (antropologai, archeologai, paleontologai), jie neseniai atrado kazkoki urva, kuriame galbut gyventa pirmyksciu zmoniu. Bent jau gyvuliu kaulu jie tikrai rado. Bet iki urvo vaziuoti gana toli, be to reikia 45 minutes eiti pesciomis, todel galbut sia ekskursija turesime kita karta. Kadangi tevas Dzonas mums kaip dievo dovana cia, man rodos daug puikiau mums sekasi pamatyti/susipazinti su vietos kaimais ir gentimis, nei Vytautui Bukauskui, is kurio tai filmavimo juosta atima, tai i arestine uzdaro :).
Tas Dorze kaimas yra tikrai aukstai, tikriausiai apie 2.5 ar 2.8 km aukstyje, oras daug vesesnis, nei apacioje (nors ir mes gyvenam apie 1.4 km). Gamta gana skiriasi – kylant i kalna net vaziavom per miskus, kurie labai panasus i Europos kalnu papedese esancius eglynus, tik vietoj egliu ten auga kazkokie kitokie panasios isvaizdos medziai. (Kai iseinu i soda, net baisu, ne vieno medzio pavadinimo nezinau, isskyrus palmes. O ir pauksciai, tie, kur ilgom uodegom, man vadinas papugom, o kitus galiu tik pagal spalvas pavadint). Virsuj, prie kaimu, savo kiemuose, zmones augina netikrus bananus (false bananas). Ju lapai labai dideli, gal kokiu 3 metru ilgio, 40 cm plocio, o valgomos ju saknys.
Namai ju tokie nupinti, kuriuos jie kas 10 metu ar panasiai perkelia i kita vieta, nes zeme susminga.
Is sono kalnai atrodo kaip ir negyvenami, ant ju slaitu is great rift valey puses nera jokiu namu, bet persivertus per ketera net nustembi, kiek zmoniu ten gyvena. Net turgu savo turi. Deja, nei i turgu, nei ju tradiciniu audiniu nusipirkti nesustojom, nes mums bunant ten uzejo smarkus lietus, visus audinius zmones susinese i namus. Siaip Etiopijoj zmones labai ryskus – gal pas juos auga daugiau dazu gamybai tinkamu augalu, bet ju audiniai margi, ryskiu spalvu (taip pat ir tie, pirkti is second hand’o).
Bet Dorze kaimas netoli, gal 30 km nuo musu, todel, tikiuosi, ten dar uzsuksim. Jei gyvenciau Afrikoj, noreciau gyventi butent panasioj vietoj. Nekarsta, visada zalia, nuostabus vaizdai.. Tai is tikro nera tipiska Afrika, greiciau Cile ar Peru.
Musu visi projekto vadovai sia savaite isvaziave i Adis Abeba, todel mes sekmingai galime pasiimti ”atostogu” ir vaziuoti rytoj su tevu Dzonu i pietus, pas Hamar genties zmones (tuos kur su molinem kasytem vaiksto :). Viena beda, jei ryt ar sianakt prades smarkiai lyti, liksime cia, nes upes gali pakilti, keliai taps nepravaziuojami. Todel panasu, kad jei isvaziuosim, iki sestadienio nieko neparasysiu –nemanau, kad ten bus internetas. Nors sako, kad misija ten panasi i sita.

Vaikų džiaugsmas

No comments: