Thursday, July 19, 2007

Laboratorija (3)

Sveiki, 2007-07-19
Taigi, siandien pagaliau pavyko rasti klaida eksperimente – pasirodo per mazai NaOH buvo, kad neutralizuotu visa rugsti, naudota organikos oksidavimui, nes NH3 issiskiria tik sarminej terpej. Kazkaip mes sita tikrinom pati pirma karta, kai vykdem eksperimenta, ir terpe buvo sarmine, todel daugiau ir nemastem, kad cia gali buti suo pakastas.

nustatinėjame azotą
Bet kokiu atveju, Kinfe buvo labai nusivyles, kad jo eksperimente, kur jis slapima pyle ant pelenu ir garino, pelenuose liko tik 4% azoto, kuris buvo uzpiltas. Bet kadangi eksperimentas pagaliau pavyko, Kinfe norejo ji baigti. Iki tarnybinio autobuso baigti nespejom (tarnybinis is universiteto isvaziuoja 17h), be to laboratorijos raktus issinese kiti zmones ir ju nepavyko pasiekti mobiliu telefonu, nes kartais dingsta rysys, o buvo kaip tik tas kartas :), tai Kinfe tikriausiai liko laboratorijoj per nakti testi eksperimentu, o as isejau i teorini tarnybini 17.45. Is zmoniu nebuvimo ir salia pasitaikiusio zmogaus bandymu man kazka paaiskinti itariau, kad gal tas antras tarnybinis ir neegzistuoja. Bet tai nebeda – greitai man suorganizavo, su kuo vaziuot i miesta, nes kaip tik atvaziavo universiteto zmoniu pasiimt 6vietis autobusiukas (o gal cia ir buvo tas tarnybinis, kas cia zino), mane i ji isodino (gale tilpo tikriausiai dvylika) ir sekmingai nuveze i miesta (tarp Sechos ir Sikelos). Nuo ten dar teko pavaziuot mikriuku, i kuri irgi sutilpo dvigubai daugiau zmoniu, nei teoriskai yra vietu, bet toks cia gyvenimas: jei nera policijos pakeliui, visi yra draugiski ir nepyksta, kad mikriuko vairuotojo padejejas (pinigu surinkejas) liepia jiems pasispaust ir priimt dar kelis zmones.
Mikriukai yra pagrindine transporto priemone mieste, jei neturi masinos ir nevaziuoji tarnybiniu autobusu. Visi jie yra toyota, nudazyti melynai-baltai. Niekada ant ju nebuna numeriu, musu mazam mieste tai praktiskai marsrutai nepersidengia, todel nesusipratimu nebuna. O Addis Abeboj mikriuko vairuotojo padejejas iskises galva per langa saukia, kuria kryptim mikriukas vaziuoja. Sako, pradzioj buna sunku susigaudyt del akcento, kuris mikriukas tau tinka, bet gali paklaust salia laukianciu zmoniu, tai jie nurodys ir isodins i tinkama mikriuka, kol ismoksi atskirt, kuria kryptim vaziuoji.
Mikriukas nuo marsruto pradzios iki galo kainuoja apie 40 lietuvisku centu, jei vaziuoji puse kelio, kazkiek pigiau, tiksliai dar nesusigaudziau.
Siandien atradau, kad pusrycius galima valgyt universitete, ir dauguma, vaziuojanciu tarnybiniu autobusu taip ir daro. Nes tarnybinis autobusas isvaziuoja 7.30, reiskia is namu reik iseit 7.15, o tokiu metu valgyt dar nesinori. Siandien isidejau sumustiniu pusryciams, bet galima nusipirkt sumustiniu su kiausiniene universitete kavinej. Kavine reikia isivaizduoti kaip tam tikra teritorija lauke su keletu stalu, kedziu ir daug suolu, ir dideliu kiosku su dviem langais. Prie vieno lango pasakai, ko nori, susimoki, tau atplesia ruzava popiereli, jei nori arbatos, melyna – jei kavos, tada nueini prie kito langelio, padedi popierelius i isrikiuota popiereliu eile ir lauki. Tada dazniausiai tau duoda tavo kava ir arbata be eiles, nes esi balta. Ir kadangi nesitiki, kad sita kava ir arbata bus tau, nepaprasai, kad idetu maziau cukraus. Nieko, galima to cukraus neismaisyti, tik gaila badaujanciu vaiku, kai lieka centimetras cukraus ant dugno.
Indus surenka personalas.
Ir siaip, porcijos maisto labai dideles ir matyt tokia cia valgymo kultura, kad jie palieka nesuvalgyta maista lekstej. Man tai kazkaip neiprasta ir keista ir nepatogu, ir as mieliau mokeciau ta pacia kaina uz mazesne porcija, kad nereiktu palikt nesuvalgyto maisto, bet nieko nepadarysi.
Dazniausiai, jei eina valgyt keli zmones (draugai ar kolegos) kartu, jiems injera ideda i ta pacia lekste. Lekste didele, skersmuo bent 40cm. Pavyzdziui, siandien ejau valgyt su kaimynu indu Ebeneser, tai sukrove mums i ta pacia lekste, nors mokejom uz maista atskirai. Bet kartu padaviau maisto plastmasiukus (pietums, kuriuos valgom kitoj vietoj, vietoj popiereliu duoda plastmasiukus pagal tai, ka uzsisakei). Pietu maista atnesa padavejas, kuris ir surenka indus veliau.

dvi porcijos
Ok, kadangi visiems idomu nuotraukos, atsiusiu dar keleta ir is seniau, nes siom dienom graziu ir idomiu nepadariau. Vienoj nuotraukoj matosi, kaip penktadieni visi nori sulipti i sustojusi isuzu ir nuvaziuoti kazkur (gal i savo kaima). Kitoj – kai keliavom pietuose, kaime, kuris buvo netoli uztvindyto kaimo, sedejome masinoj, vaikai labai norejo i mus paziuret ir pabendraut. Taip pat kazkada nufotografavau kambari, kuriame dabar sedziu ir rasau jums laiskus.
Tai tiek ziniu,
iki,
Dovile

visi nori važiuot su Isuzu

visi nori pasižiūrėt į mašinos vidų ir į baltuosius

ofisas misijoj

No comments: