Sunday, July 29, 2007

Baobabai

Sveiki! 2007.07.29

Parasysiu siek tiek apie vakar dienos ir siandienos nuotykius.
Vakar ryte buvau begiot ir nufotografavau baobabus. Siaip galvojau, kad tik as pati tuos mazus medzius baobabais pavadinau, nes man jie pasirode panasus i baobabus is mazojo princo, galvojau, kad realybej baobabai auksti, bet siandien paklausiau, tai sake, kad cia is tikro baobabai. Ir dabar, po lietaus, jie pradeda zydeti ruzavais ziedais. Aukscio jie panasaus kaip as, bet storesni :)

baobabai

baobabo žiedas
Veliau ejau i miesta, i banka ir turgu, grizdama is turgaus laukiau mikriuko, ir mane uzkalbino vietine mergina. Tai buvo gana keista, nes merginos dazniausiai neuzkalbina gatvej, daugiausiai demesio sulauki is berniuku, paaugliu ir jaunuoliu. Todel nusprendziau su ja pabendrauti. Paaiskejo, kad ji gyvena netoliese, nori pasipraktikuoti anglu kalba ir jos seima megsta baltus zmones, todel pakviete mane kavos ir is anksto pasake, kad man nereikes uz tai moketi. Nes kai kurie jaunuoliai gatvej pradeda su tavim eit, ka nors pasakot, ir jei tu ka nors atsakai ar paklausi, tai nebeatstoja, eina su tavim visur, kur tu eini, vertejauja, o po to praso pinigu uz paslaugas, kuriu tu neprasei.
Viena is pirmu dienu prie musu pristojo vienas toks jaunuolis, kuris nuvede parodyt ‚gandru‘, o po to prase sumoket uz paslaugas ir sake, kad jam dabar reikes taksi grizti i ta vieta, kur mus sutiko. Tai as jam atskaiciau morala, kad jei nori, kad moketume uz paslaugas, tai tegul del to susitaria is pradziu, pries pradedamas eit su mumis, nes mes prie to iprate ir taip daroma Europoj. Be to liepem perspet ir kitus savo draugus, kad kita syki elgtusi kitaip, o kai vis tiek neatstojo ir prase pinigu - butu ejes iki musu vartu - daviau jam viena bira (jis tikejosi bent 10 kartu daugiau). Tai jam zinoma sukele dideli nepasitenkinima, bet daugiau jis nebeturejo nei argumentu, nei vilties, kad gaus ka nors is musu - mes buvom pikti. Aisku, nereikia turet vilties, kad su kitais turistais jis elgsis kitaip, bet bent jau mums savo paslaugu daugiau nebesiulys :) Bet kokiu atveju, vakar nutiko kita istorija, ir as nusprendziau aplankyti mergina, kurios vardas Helen, ir kuri gyveno netoli turgaus. Gaila, neturejau fotoaparato, nesiruosiau fotografuoti turgaus. Bet ji gyvena tradiciniam is molio drebtam namely su tevais, teta ir 3 broliais ir 1 seserim. Pavaisinau juos mangais, o jie mane kava ir injera (tikiuosi ne nuo tos injeros veliau vemiau, visgi stengiausi valgyt labai nedaug, tik is mandagumo), pradzioj Helen, po to jos brolis atnese parodyt savo nuotrauku albumus. Pas juos pasirodo sveciavosi anglai, kurie buvo atvaziave i Arba Minch kulturini festivali. Taciau anglu kalba (ypac brolio), toli grazu ne ‘perfect English’. Bet gerai, tegul bendrauja ir praktikuojasi: po mokyklos ji nori stoti i universiteta, o Etiopijoj aukstasis mokslas - anglu kalba.
Jos ir jos sesers plaukai, kaip ir daugumos merginu, buvo supinti kasytemis. Ji pina plaukus seseriai, o sesuo - jai. Joms uztenka supint kaseles kas 2 savaites, o man turbut reiketu kas 5 dienas, nes praeita karta 5 diena jau buvo ’pasisiause’. Helen pasisiule supinti plaukus ir man, todel as ja pakvieciau pas save sekmadieni i misias ir i ‘chora’ pasimokyt dainuot, o po to supinti man plaukus. Taip siandien ir ivyko. Choras buvo ne visai pavykes, nes pradzioj visi po misiu buvo labai susidomeje, o po to dainuoti liko tik kokie 4 zmones (man 4 labai tinka, bet butu geriau, jei jie butu nuo pradziu iki galo, nes dabar tai buvo toks vaizdas, kad visi tik atsistoja ir iseina, iseina, iseina :). Be to, misiu pabaigoj dingo elektra, todel teko dainuoti be pianino, o musu harmonika etiopams visgi suprasti ir padainuoti sunkiau, kaip ir man istarti tas ju raides, kurios pas mus neegzistuoja. Bet kokiu atveju, sutarem, kad kita syki repetuosim pries misias, 7 valanda ryto :). Jie buvo pasiruose ateiti ir bet kuria savaites diena pries mano darba, bet kadangi as iseinu is namu 7.30 (jiem netycia pasakiau, kad 6.30), tai visgi nusprendem, kad geriau nereikia. Ryte 6 jiems daug geriau pvz ateiti i pamoka, nei vakare 6. Kai kurie vakarais kazkur mokosi, o 6 vakaro matyt yra panasiai kaip mums 21-22 val.
Plaukus Helen pyne labai gerai - jai nei velesi, nei man pese - ana karta buvo blogiau. Bet man rodos ana karta buvo tvirciau supinta ir dabar greiciau issileis. Bet kokiu atveju, kad ilgiau laikytusi sukuosena, reikia miegoti su kepure, kuri nenusmunka. Kepures neturiu, bet turiu skarele, pabandysiu ja uzsiristi. Beje, pyne tik ka isplautus slapius plaukus.

kasytės

rezultatas
Po pynimo visi vaziavom valgyt i SOMA restorana, pakvieciau ir Helen, somoj buna geros zuvies, bet ji vis tiek uzsisake injeros. Matyt jiem iaugus i skrandi ir krauja ta injera. Teko ir man valgyt siek tiek zuvies - visi liepe, sake, kad reikia valgyt, nors ir vemiau. Bet tikiuosi, kad siandien nebebus bloga, nes zuvis ten buna minksta, sviezia ir skani.
Siandien misios vyko anglu kalba, nes tevas Martin (is Kenijos) dar nemoka kalbet Amharu kalba, o tevas Dzonas dar negrizo is Adis Abebos, bet etiopai meldesi amhariskai. Gal iki rugsejo ir as isikirsiu, kurioj vietoj kuri poteri kalbet reikia ir galesiu atsakinet lietuviskai - ’ir su tavimi’, ’keliame i viespati’, ’verta ir teisinga’ :).
Siandien dar pirkau termometra, nes kai blogai jautiesi, niekaip negali pasimatuot temperaturos, nes niekas (net tevas Dzonas) neturi termometru (kazkaip cia nera tokios tradicijos matuot tikslia temperatura, is akies (is rankos) nustato, ar turi karscio, ar ne). Termometru yra pirkti tik vienoj vaistinej is bent jau 4. Davidas viena diena ieskojo termometro savo kompostui, tai buvo apejes visas vaistines ir zinojo tikslia situacija :). Taciau sau termometro nerado, nes jo kompostui reikia matuot temperatura kur kas platesniam diapazone, nei man :). O as temperaturos neturejau, bet bent jau nuo siol misijoj bus termometras.
Vakar vakare beveik pabaigiau nerti Mary pinigine - visai malonus darbas vakarais. Kadangi del kazokiu priezasciu pries 5 ar daugiau metu praradau potrauki ir poreiki televizoriui, tai kol kiti ziuri, as galiu nerti. Be to girdejau per radija karta toki interviu su lietuve zaislu mezgeja, ji sake, kad toks darbas, kur itraukia ranku ir pirstu judesius, labai teigiamai psichologiskai veikia - ramina, subalansuoja pusiausvyra - nes ranku pirstuose labai daug nervu galuneliu ir sakneliu, ir jas lieciant perduodamas impulsas smegenims, kurioms matyt nuo to geriau.
Siandien eisim su Mary kepti pyrago pagal viena is receptu, kuri Kriste man atsiunte, taip pat kepsiu lietinius blynus vakarienei, nes, kaip jau minejau, vireja sekmadieniais neateina, o eiti i restorana visiems jau nusibodo, nes yra kokie 3 restoranai, i kuriuos einame. Lietiniai blynai, bent jau Mary, visai patinka. Man jie patinka taip pat (valgau su importiniu dzemu, uogienes jie neturi, o kazkokios varskes, kuria jie vadina suriu, gal ir galima rast, bet nelabai saugu ja pirkt).
Pabandysiu atsiust keleta nuotrauku ir keliausiu is cia, nes pradeda kast uodai (tikekimes ne maliariniai) - pastarosiom naktim lijo, tai daugiau uodu atsirado.
Iki!

No comments: