Saturday, July 7, 2007

My toyota is fantastic – uzrasas ant galinio stiklo


Pas Hamarus

Sveiki,
Grizom diena ankciau, nei planuota (bijojom, kad pakils vanduo upese ir jos taps nepravaziuojamomis). Aplankem Demika kaima kazkur pietuose, apie 200 km i pietus nuo Arba Minch, bet vaziavom beveik 8 valandas Toyota pickup automobiliu, varomu 4 ratais. 4 ratai siek tiek padejo, kai prasidejus lietui del slidaus kelio ivaziavom i griovi (grioveli). Bet kokiu atveju, tai, ka mes isivaizduojam isgirde zodi “masina” tais keliais nepravaziuotu, tiek lijant, tiek nelijant. Pagrindine masina, naudojama cia, yra Toyota land cruiser. Kita marke yra Isuzu, kurias dar vadina “Alkaida suiciders”, nes ju vairuotojai gabena krovini diena nakti (t.y. nemiegodami), kramto chata (zole, narkotine medziaga, nuo kurios jie negali uzmigt), pavargsta, praranda orientacija ir padaro daug avariju.
Bet kokiu atveju, ten, kur mes vaziavom, buvo visiskai saugu, nes Isuzu ten nelabai pravaziuoja (jos 2 ratais varomos), ir apskritai, galima sutikti kokia 1 masina per valanda arba maziau.

Pavežėm

Toje atokybeje gyvena Hamarai – zmones, kurie iki siol rengiasi tradiciniais rubais, t.y. dauguma devi odinius sijonus (moterys – su ilgais skvernais uzpakaly, imituojanciais karves uodega, nes karve –pas juos beveik sventas gyvulys), daznai virsutine kuno dalis buna nuoga. Jie devi daug papuosalu is aliuminio, zalvario ir karoliuku, o pagrindinis ju skiriamasis bruozas yra sukuosena. Moteru plaukai sruogelemis susukti su sviestu ir moliu (todel skleidzia “specifini” kvapa), o vyru plaukai vietom nuskusti ir nudazyti, kai kurie turi auksta boksta, kartais su plunksnomis virsugalvy. Lankydamiesi kaime, kuriame kataliku misija irenge tvenkini vandeniui sulaikyti (deja, ne visiskai sekmingai), vejo maluna gruntiniam vandeniui siurbti ir jo talpas, buvom uzeje ir i hamaru nameli. Namelis, kaip ir visi cia, nedidelis, is 2 kambariu, kuriu vienas yra virtuve. Lauke yra nameliai “ant vistos kojeles” vistoms, dziusta kukuruzai, kurie trinami i miltus ir po to gaminama kukuruzu degtine ar kazkoks kitas alkoholinis gerimas.

Kuprinė

Siais metais, kaip reta, buvo daug lietaus, todel viskas suzaliave, bus daug derliaus. Deja, problema, kaip ta maisto pertekliu issaugoti, nes del siltu klimato salygu daug visokiu parazitu, kurie derliu sunaikina, ir kitais metais, jei bus sausra, zmones badaus. Vaziuodami namo dar uzsukom i viena kaima, kur potvynis buvo uzliejes apie 20 trobu (kaip rusnej), bet iki ju nedavaziavom, o bristi per uzpe ir eiti 3 km nepanorom, todel tevas Dzonas tik prisidejo finansiskai prie koordinavimo darbu, taip pat noredamas igyti gera kataliku misijos varda tame regione.

Hamar moteris

Demekoj vasaros atostogu buvo parvaziavus mergina, kuri siaip mokosi Arba Minch. Jos gyvenimo istorija susijus su kataliku misija. Hamarai turi toki prietara, kad jei vaikams (gal tik mergaitems) virsutiniai dantys pradeda dygti anksciau nei apatiniai, tai jie yra apsesti, ir taps raganom. Tokias 2 mergaites misijos zmones rado paliktas prie kelio, todel paime ir augino. Kazkaip jos buvo idukrintos pas kita vietine moteri, o ju issilavinima ir pragyvenima finansuoja olandu pora. Kaip bebutu, viena is tu mergaiciu susilauke dukreles, budama 13 metu, tai ta dukrele dabar augina imociute, o “apsesta” mergina bando baigti mokykla Arba Minch. Ji man ir supyne daug afrikietisku kasyciu :). Kita mergina, kuri yra sekretore vienoj is humanitariniu organizaciju cia, taip pat vaziavo su mumis. Jos vardas Salamnesh, tai reiskia “taika jums”, kita syki kasytes pins ji :).
Šukuosena

2 comments:

Anonymous said...

:)
Labutis Dovile:)
labai gera skaityti tavo rasymus.

Anonymous said...

Hm... :)
cia Raimonda