Tuesday, September 4, 2007

Sveikatos apsaugos sistema

Sveiki!
Taigi is nauju Afrikos patirciu sia savaite isbandziau veikla ”susirgti ir aplankyti gydytoja”. Gerai, kad sekmingai gydytojas mane pagyde ir liga truko tik viena diena :).
Bet kokiu atveju, jei nuosekliai pasakojant, uzvakar nakti pakilo temperatura, pradejo skaudet galva, vakar ryte jau buvo 38.2, pradejau aiskint visiems, kad noriu vaziuot i poliklinika. Bet vietiniai (o tevas dzonas jau beveik vietiniu tapes) sako - menka cia temperatura, cia nuo maisto (nes valgiau tu davido salotu), praeis per kelias dienas. Bet jei nuo maisto, kaip man buvo ziema, temperatura paviduriavus turetu pradet krist, o cia tik kilo. Todel nuvaziavom i Abaya klinika, kur dirba vienas gydytojas ir pagalbiniai darbuotojai (bet cia dauguma kliniku tokios), uzsiregistravau, teko laukt, nes zmoniu labai daug. Sedi visi poliklinikos kiemely, dauguma aisku atrodo kur kas sunkesni ligoniai nei as, bet cia tikriausiai todel, kad ju toks poziuris - nesikreipia i gydytojus, kol nera jau visai blogai.
Palaukem iki pietu, mano eile dar neatejo, todel sugrizom po pietu.
Gydytojas toks visai malonus, gal kaip uzsienietei, o gal visada toks.
Visi paklausymai, gerkliu paziurejimai tokie pat, kaip ir pas mus. Tada nusiunte mane i kita kambariuka tyrimu. Ten laborantas dirba, stovi ant stalo staline lempa, centrifuga, gal mikroskopas. Paeme krauja (su vienkartiniu svirkstu), po kokio pusvalandzio jau turbut buvo atsakymai, bet dar reikejo palaukt eiles.
Zodziu, issiaiskino jie, kad man ne maliarija, bet labai panasiu simptomu liga viduriu siltine (typhoid fever). As iki siol dar nesu tikra, ar ten buvo viduriu siltine, nes nuo jos skiepijaus (gal kazoks kitas porusis) arba gal kokia salmonelioze ar kazkokia kita bakterine zarnyno liga, bet svarbiausia, kad tie antibiotikai, kuriuos israse, padejo ir siandien temperaturos jau neturiu ir galvos neskauda.
Poliklinika tai tokia +-, vietines ligas jie matyt gerai zino kaip ir kuo gydyt, kaip istirt, bet kokia retesne liga cia sirgt nenoreciau, nes tas vienas gydytojas ir vienas laborantas matyt negali but visu ligu specialistai.
I laboratorija nejau, taip kad dabar atostogauju, kaip kurorte, miegu, mezgu, skaitau :). Kiek girdejau, vokietis buvo nuejes i laboratorija, nieks ten be manes nedirba.. Nezinau kodel, ne man tu rezultatu reikia, o jiems.. :)
Davidui irgi nesiseka su kompostu, siandien zmones uzkele kainas ir uz mesla nori ne 30 o 300 Biru, tai jis sugaiso visa diena kaip ir del nieko, todel vaiksto susinervines, nes zino, kad kai jis isvaziuos, nieks jo kompostavimo darbu neprates..
Tai tiek kol kas, privaziavo cia 100 kunigu, visi veliau nores prie neto, tai as siandien jau nebeprisijungsiu.
iki,
Dovile

No comments: