Thursday, June 28, 2007


Arba Minch

Sveiki visi! 2007.06.27
Stai as jau Arba Minch, viskas klostosi geriau nei gerai :)
Vakar vaziavom 11 val 30 min autobusu is Addis i cia, su vienu sustojimu 9 val, (6 isvaziavom, 5 turejom but stoty), bet nieko, as pripratus autikais ir masinom ilgais atstumais vazinet, tai nebuvo blogai. Pasodino mus prieky, ten autikuose 3 + 2 sedynes vienoj eilej, tai salia dar sedejo tokia studente vietine, su ja susipazinom, daviau anketa uzpildyt, kada nors atsiusiu ar nufotkinsiu, ar kai grisiu duosiu paskaityt.
Kartais jauciuosi tokia ”stupid european” cia, neitariu, kaip dauguma augalu ir pauksciu vadinas. O pauksciu daug ir spalvotu. vakar vaziavom ir klausiu davido “ar zinai, kaip bananu krumas atrodo?” sako ”ne”, bet tada abu pamatem ant tu medziu/krumu/zoliu augant zalias bananu kekes ir pradejom rodyt ”look, look, bananas!” :). Taip pat tikriausiai lietuvoj atrodytu, kai kazkas sakytu ”ziurek, ziurek, bulves!”
Siaip nzn, as seminaruose buvau, tai manes nelabai ir stebina, bet jum gal neiprasta, kad pastoviai gatvese sekioja vaikai is paskos ir sako “you!”. arba “farengi, farengi”, kas reiskia baltieji (kilo is french, tai is musu yra vienas tikras farengi), bet is tikro jie farengi man rodos ir kinus vadintu.
Zodziu, vakar atvykom vakarom i Arba Minch, paskambinom (gali uz mokesti paskambint is vietinio kioskelio) Wudineh is musu ofiso ir atvaziavo ponas panasus i mafija ant motociklo pas mus :). Nusamde jis mum taksi ir liepe nieko daugiau nemoket taksistui, nes jis uzmokejo, ir nuveze mus i aukstesne miestelio dali, kur yra ROSA (resource oriented sanitation) ofisas.
Siaip cia beveik visur egzistuoja 2 kainos - vietine ir farengi. Todel labai gerai, kai is pradziu visur vietiniai nuveza ir padeda nusideret.
Mes Wudineh paaiskinom, kad nenorim moket 10 euru uz nakti toje Catholic mission, kur mums siule gyvent, nes mes savanoriai ir nieks mum uz darba nemoka, tai tada jis pirmai nakciai surado mums viesbuti uz 30 biru (2.6 euro). Siaip puse bedos tas viesbutis, nors viesbuciu europoj jo nieks nepavadintu, bet kiekvienas kambarys turi tualeta ir dusa. Tik, kaip veliau supratom, neturi istiklintu langu, t.y. langai yra tokios pastrizos grotos, kaip zaliuzes, tik stambesnes.
Viskas tas nieko, tik uodai vakare skrenda i sviesa labai, todel pas Davida i kambari priskrido milijonas ju (nes pas ji vakarieniavom ir bendravom). Taciau tas yra nedidele beda, nes visur virs lovu yra tinklai nuo uodu, kuriuose ir miegi.
lova
Bet pas mane kambary nakti atejo kita beda - kazkas, kas pradejo kast man i akiu vokus. Jau galvojau, kad prasidejo koks akiu uzdegimas ar kas, bet nuejau i veidroti paziuret - nieko, akys grazios, tik biski vokus is pavirsiaus degina, kaip kokie cili pipirai. Tai taip ir nesupratau, ar ten koks vabzdys megsta akiu vokus, ar kokia alergija nuo pagalves (bet jei butu alergija, tai gal raudona butu).
Kaip bebutu, nusistatem gyvenimui prioritetus, kad mums reikia virtuves, saldytuvo ir kambario su langais :). Ir didelei musu sekmei, viska siandien gavom.
Nes musu Wudneh kazkodel suprato, kad mes ne is tu ”rich europeans”, todel sake, kad susieskosim pigia ir gera vieta, pirmiausiai pabande nusideret su Catholic mission. Pradine kaina buvo 10 euru uz nakti su maistu ir gerimais ir televizorium :), bet mums kadangi maisto, televizoriaus nereikia, ir pagrindinis argumentas buvo, kad mes esam savanoriai, tai sake tevas John, kad galim moket, kiek norim. Zodziu, kai ji mandagiai priverte pati pasakyt savo kaina, gavosi 2 eurai uz nakti, kas mus puikiai tenkina.
Todel dabar prabangiai (kaip tai imanoma cia), sau turim 2 padorius kambarius su langais name, kiekvienam kambary yra dusas su tualetu, mano kambary yra antra lova, galit uzsukt aplankyt :). Tiesa, pas Davida gal ir be lango, bet su tinkleliu.
Virtuve ir valgomasis yra kitam name, kur gyvena 2 etiopes, viena sekretore, o kita pries 2 savaites atvaziavo is Adis Abebos ir dirbs cia toj Catholic mission. Dar tam name gyvena kazkoks indas, kuris viska moka (ir kompiuterastas ir architektas, gal dar ir gydytojas, nepamenu), tai jis prijungs gal ir davido kompa prie interneto. Internetas modeminis.
Del temperaturos - ner cia karsta (sitam virsutiniam miestely juo labiau), kokie 24 laipsniai sakyciau, naktys siltos. Temsta anksti. Musiu gal net maziau nei lietuvoj, tik vakare atskrenda uodai. Nzn kokia dalis is ju maliariniai, tevas John cia jau 6 metus ir nebuvo susirges maliarija (o pries tai lygtai Kenijoj sirgdavo 2 kartus per metus), bet mum kaip daug kas patare, tai geriam savo Lariama (antimaliarinius) ir tiek.
Iki!

Vaizdas iš teritorijos, kur gyvename

1 comment:

Anonymous said...

Sveika, Dovile,
vat tiką man pasakė, kad tu Etiopijoje keliems mėn, tai atlėkiau pasižiūrėt. Esu dabar kaimyninėje Kenijoje (trečia savaitė eina..) :)